Achuar

Maandag 4 december vertrekken Toon en ik naar Kapawi bij de Achuar-indianen. Normaal gezien blijven we daar 2 weken en nadien gaan we nog 2 weken naar Cuayabeno, ook in de jungle maar tegen de Columbiaanse grens. De reden waarom we deze 2 gemeenschappen bezoeken (om er vrijwilligerswerk te doen) is omdat: enerzijds de Achuar heel veel weerstand hebben kunnen bieden tegen de kolonisatie en hun cultuur is dus nog vrij intact en anderzijds de indianen in Cuyabeno al heel veel invloed ondervonden hebben en vooral de laatste jaren veel conflicten hebben met de petroleummaatschappijen (die met heel veel geld over de brug komen maar wel het regenwoud omkappen, tegen een grote snelheid de natuur helemaal naar de vaantjes helpen en zoveel meer…). Dit zal dus interessant zijn om de problemen van de indianen hier in Ecuador aan den lijve te ondervinden en beter te kunnen begrijpen.

Normaal vertrokken we wat vroeger maar vanaf eind november tot begin december (4 dec) zijn er hier feestelijkheden in Quito met veel muziek, dans, verklede mensen (voornamelijk met maskers op), een beetje zoals Carnaval bij ons dus. Maximiliaan (de organisator van Ecotrackers) vond dat we dit absoluuut niet mochten missen… vandaar vertrekken we maar 4 december en niet midden november.

Vanavond gaan we Belgische frietjes maken hier in de hostal samen met Tom (de andere Belg) die morgen naar huis vertrekt. Verder is er hier altijd wel iets te doen… Donderdagavond zijn we naar een bbq geweest bij de South American Explorers, waar we ondertussen al een tijdje lid van zijn geworden. Dit is een organisatie met een berg info over Zuid-Amerika (vrijwilligerwerk, tours, eten, slapen, vervoer). Ze hebben ook een uitgebreide bibliotheek, een aantal leuke tours (het paardrijden hebben we bvb via hen gedaan), een heel leuk en gezellig clubhuis in Quito met gratis internet, koffie en heel leuke mensen. Ze hebben verschillende clubhuizen: naast Quito ook in Lima, Cusco, Buenos Aires. Waar we vooral handig gebruik gaan van maken is van hun storage room in Lima. Na Ecuador reizen we naar het zuiden van Peru waarbij we al onze souvenirs in Lima kunnen opslaan en waar we ze terug kunnen oppikken wanneer we huiswaarts keren (onze terugvlucht is dus ook vanuit Lima).

8 Reacties op “Achuar”

  1. Hola compañeros! Me encantan vuestros relatos y fotos. He visto la familia de la Maravillosa Astrida este fin de semana y me decían que todo anda superbien ahí en el techo del mundo. Espero que el proyecto nativo sea interesante y que volvaís con una maleta llena de memorias estupendas.

    Zon op al jullie wegen,

    Primo Johannes

  2. Wacht nu vol ongeduld op een fotootje van jullie beiden. Astrid met geknipte haren en Toon met een ietwat langere baard. Hopelijk ook beeldmateriaal van de festiviteiten daar binnenkort.

  3. Ahaa, maar Toon is ook naar de kapper geweest. Kort kopje en geen baard meer! Haha :)
    Na het weekend zullen we nog wat fotootjes posten.

  4. Alvast bij deze Gelukkige Verjaardag! Normaal volgt er nog iets maar hier is het winteroffensief begonnen en mijn postduif lijkt al iets minder happig op de tocht.

  5. Vrouwen winnen altijd. ALTIJD !

  6. Happy birthday Toon! Drie dikke kussen van Astrid en Peter!

  7. Ook van ons een gelukkige verjaardag.

    Karl, Nathalie en Hannelore

  8. happy birthday to you toon…alles gaat daar goed zie ik,
    vele groetjes en dikke kus aan astrid.. ***karoline

Reageer!